Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Heb je het voornemen om met je gezin in een camper op pad te gaan? Dan vraag je je misschien af wat je kunt doen om deze reis tot een groot succes te maken. Als gezin reizen wij fulltime in onze camper en hebben al onze tips op een rij gezet! Van het vinden van een overnachtingsplek tot het slapen van kinderen in de camper. 

Wat is er zo leuk aan een camperreis met je gezin?

Wij reizen dus al een behoorlijke tijd fulltime met onze kinderen en dat doen we natuurlijk niet voor niets. Het vrije en simpele leven met een camper vinden we gewoon heerlijk!

Al je spullen dichtbij

Dit is zo fijn! Honger of dorst: je hoeft de koelkast maar open te trekken. Een leuk meertje onderweg: je grist zo een zwembroek en handdoek uit de kast. Ook een wc en douche, als je hier tenminste voor kiest, is zo fijn om bij je te hebben. Zeker met kinderen. Heerlijk de luxe van je eigen huis, welke elke dag met je mee reist.

Iedere dag een andere tuin

Er zijn mensen die tijdens een vakantie 3 weken op eenzelfde locatie blijven en daar gelukkig mee zijn. Zelf vinden wij het heerlijk om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken. We verplaatsen ons niet dagelijks, maar wel heel regelmatig. Elke keer weer een nieuwe voor en achtertuin, maar ‘s avonds wel in je eigen vertrouwde bed stappen. Ook voor de kinderen is het fijn om hun rijdend huis als vaste basis te hebben.

Het buitenleven is heerlijk

De kinderen amuseren zich gemakkelijk rondom de camper, met zand, steentjes of water. Contacten met andere kinderen zijn zo gemaakt. Koken doen we ook veel buiten, samen groenten snijden en vlees bereiden op de barbecue. In de avond gezellig aan een kampvuurtje. Het is heerlijk om zoveel in de natuur te zijn.

Het mag duidelijk zijn dat wij helemaal fan zijn van het reizen met een camper. We besloten zelfs fulltime in onze omgebouwde vrachtwagen te blijven wonen.

Koop of huur een geschikte camper

Ga je een camper kopen of ga je er een huren? En wat is de meest geschikte camper voor je gezin? Veel factoren spelen mee in deze beslissing.

Hoelang ga je reizen en waar ga je naar toe?

Als je voor een langere tijd met je gezin in een camper gaat reizen zul je misschien een andere keuze maken dan wanneer je jaarlijks een aantal weken met een camper op pad gaat. Wil je in Europa gaan reizen of plan je een camperreis verder weg?

Kopen
Als je voor langere tijd gaat reizen of wanneer je in de komende jaren vaker met een camper op vakantie wilt gaan, is het kopen van een camper waarschijnlijk de meest logische keuze. Maar welke camper is nu het meest geschikt voor jou en je gezin? In onze blog Een camper kopen voor je gezin: welke is het meest ideaal? gaan we uitgebreid in op alle factoren die hier in mee spelen.

Huren
Ga je eenmalig met een camper op reis of wil je verder weg op vakantie met een camper dan is huren misschien een betere optie. Wil je vanuit Nederland starten dan kun je een camper huren bij Camptoo. Je huurt dan de camper van een particulier, met Camptoo als tussenpersoon. Goboony werkt net zo, alleen verhuren hun vanuit verschillende Europese landen. Wil je buiten Europa met een camper gaan reizen bijvoorbeeld in Amerika, Canada, Australië of Namibië kijk dan eens op de website van Travelhome of WorldWideCampers. Mocht je je nog meer willen verdiepen over welk soort camper het meest ideaal is voor je gezin? We schreven er een uitgebreide blog over: Een camper kopen voor je gezin: welke is het meest ideaal?

camperreis met kinderen

Welke spullen mag je niet vergeten mee te nemen?

Als je dit leest dan hebben jullie waarschijnlijk een besluit genomen en ben je bezig met de praktische kant van het camperreizen met kinderen. Welke spullen mag je niet vergeten mee te nemen? Aangezien wij al een behoorlijke tijd met een camper onderweg zijn, hebben we ook ontdekt welke spullen heel handig zijn om mee te hebben. Van speelgoed tot kleren en van keukenbenodigdheden tot beddengoed. We beschreven het allemaal in onze blog: Een (lange) camperreis met kinderen: wat neem je mee? Aangezien het reizen met een camper ook betekent dat je af en toe lange afstanden moet rijden, zullen alle do’s, don’ts en must haves voor een lange autorit met kinderen ook handig voor je zijn. Je leest het allemaal in onze blog: Een lange autorit met kinderen: de handigste tips!

Hoe vind je geschikte overnachtingsplekken tijdens een camperreis met kinderen?

Er zijn verschillende manieren om toffe overnachtingsplekjes te vinden. Wij staan het liefst op wildkampeerplekjes. We hebben dan ook een voertuig waarmee we voor langere tijd offgrid kunnen staan. Via park4night of iOverlander vinden wij meestal onze plekjes. Soms een simpele parkeerplaats, maar ook regelmatig pareltjes van wildkampeerplekjes aan bijvoorbeeld een meer of aan zee.
Het is goed om te weten dat niet in alle landen wildkamperen is toegestaan. Zoek dit vooraf goed uit! Toch hebben wij ook in de landen waar het niet mag, veel wild gekampeerd. Tip: doe goed je research! Wat zeggen de recensies? Zit je dicht bij een toeristisch en/of bewoond gebied? Vooral op de plekken wat verder weg wordt wildkamperen vaak gedoogd. In het naseizoen al helemaal. Doe het wel altijd met respect voor de locals en de natuur. Laat de plek altijd schoner achter dan hoe je hem hebt aangetroffen.

Wil je liever niet wildkamperen of heb je liever wat meer voorzieningen, als bijvoorbeeld een speeltuin voor je kinderen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een tof kampeerplekje te vinden. Campspace is een website waar je fantastische plekken kunt vinden in een groot deel van Europa, van achtertuinen in de polder tot kleinschalige natuurcampings. Maar ook bij Jetcamp kun je in heel Europa mooie campings uitzoeken. Dan heb je ook nog Campings.com en ASCI eurocampings.eu. Bij de laatste krijg je overigens korting als je lid bent van de NKC.

Wat is het ideale reistempo?

Er is natuurlijk geen reistempo wat voor iedereen ideaal is. Je tempo zal afhankelijk zijn van wat voor reis je aan het maken bent en wat je kinderen en jezelf fijn vinden. Reis je voor een langere tijd, dan ga je vanzelf wat meer doen aan slow-traveling. Gaan jullie 3 weken op reis in een camper, dan wil je waarschijnlijk ook wat meer zien en doen en zal je tempo hoger zijn. We schreven een blog Het ideale reistempo tijdens een (lange) camperreis met kinderen waar we verschillende aspecten beschrijven die je reistempo bepalen.

camper kopen voor je gezin

Praktische zaken tijdens een camperreis met kinderen

Even een camper kopen, inpakken en wegwezen? Zo simpel is het natuurlijk niet. Onderweg zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden.

Offgrid kunnen staan

Of je nu als doel hebt om voor langere tijd offgrid te kunnen staan of niet. Het is altijd handig om een zonnepaneel op het dak te hebben liggen, zodat je niet afhankelijk bent van walstroom als je een keer geen camping kunt vinden of op dat mooie wildkampeerplekje aan het strand wilt blijven staan.

Het lozen van je vuilwatertank en toilet

In je camper heb je natuurlijk geen rioolaansluiting en afhankelijk van hoe groot je vuilwatertank is en wat voor toilet je hebt, zul je deze toch regelmatig moeten legen. De meeste campings hebben een plek waar je beide kunt lozen. Sta je niet zo vaak op een camping dan kun je ook gratis loos-plekken vinden via park4night. Wij gebruiken bewust alleen maar biologisch afbreekbare producten, zodat we in nood (als we echt geen loosplek of put kunnen vinden) ons afvalwater verantwoord in de natuur kunnen lozen. Dit doen we natuurlijk alleen als het écht niet anders kan en op een geschikte plek waar niemand er last van heeft.
Als toilet kozen we voor een droogtoilet. Een systeem waarbij de urine van de ontlasting wordt gescheiden. De urine gaat naar de vuilwatertank en de rest valt in een biologisch afbreekbare zak die we elke 4 weken begraven. We hebben dus geen ervaring met het legen van Porta Potti’s of iets dergelijks, maar deze moet je meerdere keren per week legen.

Hoogte, lengte en gewichtsbeperkingen

Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van met welke camper je reist. Wij zijn tamelijk groot (8 meter lang en 3,5 meter hoog) en zeker in Europa dachten wij twee keer na voordat we een grote stad binnen reden. En dan nog reden we ons in hartje Athene een keer klemvast! Wil je een stad bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat je niet altijd overal kunt parkeren met je grote camper. Wij kamperen vaak op een camping die een goede aansluiting heeft op het openbaar vervoer naar de stad.

Kamperen met kinderen: soms een uitdaging

Ik hoef je vast niet meer te vertellen hoe geweldig wij het camperleven met kinderen vinden. Toch heeft het kamperen met kinderen ook zijn uitdagingen.

Slapende kinderen in een camper

Het ene kind is natuurlijk een betere slaper dan de ander. Zeker als je gevoelige (in)slapers hebt, kan het slapen in een camper een uitdaging zijn. Je leeft samen op een kleine ruimte, er zijn dus meer prikkels van broertjes en/of zusjes bij het in slaap vallen. Als zelf ‘s avonds binnen wilt zitten, kan dit lastiger zijn wanneer je kind gemakkelijk wakker wordt.
Zelf hebben we twee slecht slapende kinderen. Toch hebben we onze weg hierin gevonden en hoewel onze kinderen altijd heel snel wakker werden van geluiden, worden ze dit nu niet meer. We hebben als ze eenmaal slapen (dit was en blijft een ding…) gewoon de lichten aan, lachen en praten, waarvan ze niet wakker worden. Alsof ze het juist fijn vinden dat we dicht bij ze zijn. 

Veilig reizen met kinderen

Het reizen met kinderen is natuurlijk onwijs leuk. Het ontdekken van de wereld en samen avonturen beleven. Maar wat als er nu iets gebeurd tijdens de reis, met jezelf of je kind? Wat als je geen bereik hebt? Deze vragen krijgen wij als fulltime camper reizend gezin regelmatig. Hoe zorg je dat je veilig op reis gaat met je kinderen? We hebben alle antwoorden en voorzorgsmaatregelen die wij genomen hebben in een complete blog verwerkt: Veilig reizen met kinderen: van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.

Erop uit trekken tijdens je camperreis met kinderen

Natuurlijk wil je je omgeving gaan verkennen tijdens de reis. Lekker wandelen naar dat mooie meer of die spectaculaire bergtop. Maar wat als je kinderen niet van wandelen houden? Wij wandelen heel regelmatig met onze kinderen. En die hebben ook écht niet altijd zin. Gelukkig hebben we inmiddels een rugzak vol trucjes om ze te motiveren. We schreven er een uitgebreide blog over: De handigste tips voor wandelen met kinderen.

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Een camper kopen voor je gezin.
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee.
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.

Misschien ook interessant?

Een camper kopen voor je gezin
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid