De handigste tips voor wandelen met kinderen

De handigste tips voor wandelen met kinderen

Hebben jullie meiden altijd zin in een wandeling? Nee hoor, zeker niet! We reizen inmiddels al een hele tijd fulltime met ons gezin en trekken er ook heel graag wandelend op uit. En dus hebben we inmiddels ook wel wat trucjes ontdekt voor wanneer onze kinderen minder gemotiveerd zijn. Een toffe wandeling maken met je kinderen? Hieronder alle tips op een rij!

De gouden tips voor een wandeling met kinderen: neem voldoende tijd

Plan je wandeling niet te strak in. Voor jezelf, maar ook zeker voor je kinderen niet. Als je kinderen een mooi boeket wilde bloemen voor je willen plukken, is het heerlijk dat hier de tijd voor is. Je kinderen merken heel snel dat jij je gehaast voelt en gaan daar zeker niet sneller door lopen.
Neem ook voldoende pauze onderweg, zeker op plekken waar iets leuks te doen of te zien is. Tip: een pauze met een meegenomen picknick is bij ons ook een groot succes.

Zorg voor genoeg eten en drinken

Neem voldoende eten en drinken mee. Zeker als het warmer is en je ook nog berg omhoog moet, heb je gewoon meer drinken en eten nodig dan anders.
Bij onze kinderen stroomt de energie na wat eten, meteen weer naar hun benen. Oké, dat meteen dikken we aan hun soms wat aan, maar het zorgt er in ieder geval voor dat ze weer vleugels krijgen en weer met veel energie verder wandelen.
Standaard zit in onze rugzak: rozijntjes en/of gedroogde abrikozen. Dit hapt lekker weg en zit boordevol energie.

Leuke spelletjes en liedjes tijdens het wandelen

Hoe moeilijker en uitdagender het wandelpad, hoe leuk dat ze het vinden. Zo werkt dat bij onze kinderen in ieder geval. Entertainment is dan zeker niet nodig.
Maar wat als ze geen zin meer hebben? Tip: verzin een spelletje! Bijvoorbeeld: ik zie, ik zie wat jij niet ziet of geef elkaar een uitdaging; hinkelen, hoog springen; of stimuleer je kinderen tot een fantasiespel. En natuurlijk kunnen jullie altijd nog liedjes gaan zingen! Voordat je het weet, ben je alweer honderden meters verder.
Ook super gaaf is om met Gps-coördinaten op zoek te gaan naar schatten. Met geocaching hebben je kinderen gegarandeerd plezier tijdens het wandelen. En het leuke is dat geocaching ook nog eens wereldwijd is opgezet.

Laat je kinderen ontdekken tijdens het wandelen

Betrek je kinderen in alles wat je ziet, van insecten en dieren tot stenen en planten. Ze nemen dit echt van je over en gaan zelf op ontdekkingstocht. Een vergrootglas of verrekijker mee is natuurlijk ook nog super stoer en is gegarandeerd een succes. Ga je met je gezin wandelen op reis? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in onze tips over veilig reizen met kinderen.

Benoem de prestaties van je kind: je bent een wandelkampioen

Natuurlijk is wandelen ook vermoeiend. Oefening baart kunst, je zult merken dat je kind steeds langer kan lopen. Tip: je kunt je kind onderweg extra motiveren door zijn of haar prestaties te benoemen; kijk eens hoe hoog je al bent geklommen! Zonder moeite, klimmen en klauteren ze nog een stuk verder.

Een eigen wandelrugzak voor je kind

Onze kinderen lopen tegenwoordig zelf ook vaak met een rugzak. We kochten deze kinderrugzak van Vaude, welke heel fijn om hun borstkas sluit. We merken aan onze kinderen dat ze zich heel verantwoordelijk voelen als ze zelf spulletjes mee dragen, wat weer zorgt voor een extra boost. Tip: stop er natuurlijk niet te zware spullen in, want dan kun jij uiteindelijk met hun rugzak slepen.

Goede schoenen en comfortabele kleding wandelen het fijnst

Heel belangrijk, zeker als je regelmatig gaat wandelen met je kinderen. Wij zijn erg enthousiast over de wandelschoenen van de Decathlon. Fijne steun en heel goed betaalbaar!
Zorg in de winter voor laagjes. Je weet het van jezelf, je krijgt het makkelijk warm tijdens het wandelen. Het is fijn als je wat uit of aan kunt doen. Ook voor andere kleding zijn wij erg enthousiast over de Decathlon. In de zomer, natuurlijk zeker je zonnebrandcrème en eventueel een pet, zonnehoedje en zonnebril niet vergeten.

Een fijne rugdrager of draagzak voor als het echt niet meer gaat

Echt onmisbaar, als je het ons vraagt. Als de wandeling zwaarder of langer is dan gedacht en die beentjes echt niet meer kunnen, kun je je kind in ieder geval zelf comfortabel dragen. In de loop van de jaren hebben wij verschillende dragers gehad.

drager tip voor wandelen met kinderen

Rugdrager: ideaal om te gaan wandelen wanneer je kind nog wat jonger is

We hebben veel plezier gehad met onze Deuter kid comfort rugdrager. Een framedrager waar kinderen al in kunnen vanaf de leeftijd dat ze goed kunnen zitten. Het fijne aan deze drager is dat er ruime opbergvakken aan de drager zitten. En de nieuwste variant heeft ook nog eens een afneembaar dagrugzakje. Ook heeft de drager een zonnescherm en kochten we er los een regenhoes bij. Deze framedrager gebruikten we vooral voor de langere wandelingen, waarbij het handig was dat we beide spullen konden meenemen. We hebben deze drager nu niet meer mee op reis, omdat onze jongste dochter van 3 jaar, zelf al flinke afstanden loopt en we deze daardoor te weinig gebruiken. En ja, tijdens een camperreis maak je bewust keuzes in wat je wel en niet mee neemt.

Draagzak: ideaal voor korte wandelingen met je gezin

Ook gebruiken we veel onze Tula peuterdraagzak. Deze gebruiken we vooral bij kortere wandelingen of het bezoeken van een stad. Dan is er namelijk genoeg plek om de draagzak tussendoor in de rugzak op te bergen.

Trail Magik: ideaal voor als je kind al flinke afstanden zelf wandelt

Ook gebruiken we sinds kort de Trail Magik. Een geniaal product, wat helaas enkel nog vanuit Amerika wordt bezorgd. Gelukkig lijkt hier binnenkort wel verandering in te komen! Dit draaghulpstuk is fantastisch wanneer je kind al behoorlijke afstanden zelf loopt, maar je wel graag een back-up wilt voor wanneer die beentjes even rust nodig hebben.
Het is een sterke doek, die je vast maakt aan je backpack. Je kunt hem dus niet los gebruiken. Gebruik je hem niet, dan neemt de doek, in tegenstelling tot een draagzak, maar heel weinig plek in beslag in je rugzak. Met de Trail Magik draag je je kind op je buik, wat uiteraard iets minder comfortabel is wanneer je kind al groter is, maar het is dan ook maar voor kortere stukken. Ik verwacht dat we de Trail Magik uiteindelijk veel meer gaan meenemen dan de draagzak.
Wil je de Trail Magik gaan bestellen? Via deze link krijg je 10% korting met de kortingscode FAMILYEVERYWHERE.

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
Tips voor een lange vlucht met kinderen.
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Misschien ook interessant?

Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid
camper kopen voor je gezin
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen.