8 tips voor een lange vlucht met kinderen

8 tips voor een lange vlucht met kinderen

Schreeuwende en rennende kinderen om je heen in het vliegtuig? Dit is toch echt hét worst-case-scenario van elke ouder. In de praktijk valt dit écht reuze mee! Lees hier alle tips voor een lange vlucht met kinderen!

1. Een lange vliegreis met kinderen: wel of geen nachtvlucht boeken?

Als het lang vliegen is naar een vakantiebestemming, wordt vaak geadviseerd om ‘s nachts te vliegen. Persoonlijk denk ik dat dit per kind te overwegen is en ook afhankelijk is van waar je naar toe vliegt. Heb je een baby, ja vlieg dan ’s nachts. Heb je een peuter, kleuter of een ouder kind, zeker één die niet zo makkelijk in slaapt valt? Dan is overdag vliegen misschien juist fijner. Met voortdurende prikkels vallen veel kinderen niet zo makkelijk in slaap en heb je hoe dan ook een vermoeid kind op je plaats van bestemming.
Staar je dan ook niet blind op de vliegtijden en probeer er het beste van te maken! Wat wij wel altijd meenemen is het vliegtuigbedje van WickAir. Je blaast dit kussen op en zet het voor de stoel neer. Zo verlengt het de vliegtuigstoel, waardoor kinderen wanneer ze slapen, ook lekker kunnen liggen. Ik lees ook goede verhalen van de JetKids van Stokke, wat daarnaast ook nog eens een koffer is.  We hebben hier zelf geen ervaringen mee, omdat deze in de camper te veel ruimte in beslag neemt.

2. Neem voldoende eten en drinken mee

Op lange vluchten krijg altijd eten en drinken. Toch adviseren wij om ook zelf wat eten mee te nemen voor als je kindje het eten in het vliegtuig niet lekker vind. Let er wel op dat je geen ‘verboden etenswaren’ meer in je tas heb bij aankomst. In sommige landen zijn er strenge invoerrechten voor eten, zoals bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland.
Door de douane mag natuurlijk geen water mee, zorg dat je een lege fles bij hebt, die je daarna weer kunt vullen.

3. Gooi tijdens het vliegen met kinderen, je schermtijd regels overboord

Maak het jezelf niet te moeilijk! Kinderen houden gewoon van schermpjes en de vliegreis is al lang genoeg. Laat je schermtijd regels los voor een rustige vlucht. Tip: neem een kinderkoptelefoon mee. De oortjes die je in het vliegtuig krijgt, zitten voor een kind minder lekker en zo heb je ook nog geluidsbegrenzing.
Zorg ook dat je wat gedownloade filmpjes op je tablet hebt staan, voor wanneer je onverhoopt geen eigen scherm hebt tijdens je lange vlucht. 

4. Heeft je kind nog een speentje: neem deze mee tijdens de vlucht

Tijdens het vliegen helpt een speen om oorpijn te voorkomen. Hang hem wel aan een koord. Je vind hem namelijk niet zo snel terug tussen die smalle stoelen.

5. Het leukste kinderspeelgoed voor tijdens een lange vlucht

Ga voor vertrek zeker nog even langs de Action voor een leuk stickerboek of iets anders kleins. Tip: geef dit pas tijdens het vliegen op een moment dat je kind zich verveelt!
Wij nemen tijdens een lange vlucht ook het Magibook van Vtech mee, met een aantal bijbehorende boekjes. Urenlang speelplezier hebben onze meiden hiermee en het is nog leerzaam ook.
Een Jaq Jaq Bird krijtboekje is ook zeker een groot succes. Heerlijk kleuren met buttersticks en het later weer uitwissen met een doekje. Geen gekreukelde blaadjes op dat onhandige vliegtuigtafeltje. Liever met water dan met krijtjes kleuren? Dan is dit waterkleurboek ideaal!
Ook een groot succes bij onze kinderen is het magneetboek van Janod. Super leuk speelplezier voor een lange vlucht.  

6. Een extra set kleren is een must

Zowel voor je kind als voor jezelf. Een klein ongelukje is zo gebeurd. En vergeet natuurlijk ook de vochtige doekjes niet! 

7. Wil je tijdens je vliegreis een wandelwagen of autostoel meenemen? 

Vaak mag je als je met kinderen reist extra spullen meenemen, zoals een kinderwagen en/of autostoel. Zoek dit vooraf goed uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je vind deze informatie altijd op de website van de airline waar je meevliegt, bijvoorbeeld met KLM. Vlieg je met een baby? Dan moet je vaak al vooraf het baby bassinet aanvragen, dit kun je voor je neer hangen. Je zit dan automatisch op de rij zonder iemand voor je.  

8. De allerbelangrijkste tip voor een lange vliegreis met kinderen: blijf zelf ontspannen

Dit klinkt logisch en makkelijk, maar is het zeker niet. Maar hoe meer ontspannen jij bent, hoe rustiger je kind ook zal zijn. 

Misschien ga je wel met je gezin op reis en wil je meer weten over veilig reizen met kinderen? Ook hebben we de handigste tips om te wandelen met kinderen voor je op een rij gezet. 

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
De handigste tips voor wandelen met kinderen.
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Misschien ook interessant?

Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid
De handigste tips voor wandelen met kinderen
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen.