Veilig reizen met kinderen – van EHBO tot telefonische bereikbaarheid

Veilig reizen met kinderen – van EHBO tot telefonische bereikbaarheid

Reizen met kinderen is natuurlijk onwijs leuk. Het ontdekken van de wereld en samen avonturen beleven. Maar wat als er nu iets gebeurd tijdens de reis, met jezelf of je kind? Wat als je geen bereik hebt? Deze vragen krijgen wij als fulltime camper reizend gezin regelmatig. Hoe zorg je dat je veilig op reis gaat met je kinderen? Hier onder lees je alle antwoorden en voorzorgsmaatregelen die wij genomen hebben!

Veilig op reis met kinderen: dé complete EHBO-koffer

Of je nu met je camper aan een meer in Zweden staat of met het openbaar vervoer reist door Japan, het is altijd handig om EHBO spullen bij je te hebben. Hoe uitgebreid je dit doet, is afhankelijk van waar je naar toe gaat en hoe je reist. Reis je met je gezin in een camper en ga je net als ons graag naar afgelegen gebieden, dan wil je een uitgebreidere EHBO-koffer mee hebben dan wanneer je vooral veel steden bezoekt, waar medische hulp dichtbij is.

Wat zit er allemaal in onze EHBO-koffer?

Wij maken op dit moment een lange overlandreis door Noord-Amerika en zoeken daarbij juist de afgelegen en minder goed toegankelijke gebieden op. We hebben dan ook een uitgebreide EHBO-koffer mee. Afhankelijk van je reisplannen, neem je veel of weinig van de onderstaande lijst mee.

De basis heb je waarschijnlijk allemaal gewoon in huis. Zoals verbanden, gazen, kompressen, pleisters, schaar, pincet en een tekentang. Neem verder ook een thermometer mee, alcohol om deze te ontsmetten, muggenspray, zalf tegen insectenbeten, zalf voor huidirritaties, zonnebrand, aftersun, brandwonden crème, vallen en stoten zalf, oordruppels en neusspray. Zorg ook voor medicijnen als: paracetamol en ibuprofen (voor jezelf). Tip: in een warme camper worden zetpillen erg zacht. Wij legden ze in de koelkast en gebruiken nu onze kinderen wat ouder zijn, alleen nog maar paracetamol kauwtabletten.

Wij maakten verder onze EHBO-koffer compleet met: hecht strips, blarenpleisters, brandwondenkompressen, redding dekens, coldpacks, oogspoeling, wondspoeling, wat handschoenen en snelverband. Zorg ook voor reisziektetabletten (geschikt voor kinderen), Norit en ORS (kind en volwassene variant).

Je kunt natuurlijk ook een standaard EHBO-koffer kopen en deze nog wat aanvullen. Zelf vulde ik mijn eigen voorraad aan met producten die ik kocht bij de onlinedrogist.nl. Tip: controleer regelmatig de datum, vooral van die van medicijnen.

Handig voor een lange reis: een naslag werk over eerste hulp bij kinderen

Ook kochten wij het boek EHBK (eerste hulp bij kleine kinderen). We hebben het boek er gelukkig nog nooit bij hoeven pakken, maar het is een fijn naslagwerk voor banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: bijvoorbeeld wanneer moet je een arts inschakelen of hoe moet je een baby reanimeren. Dit boek mee hebben, zeker bij vage klachten terwijl we in een afgelegen gebied zijn, geeft ons een fijn en veilig gevoel.

Bereid een lange reis met kinderen goed voor

Met onze reisplannen zochten we ook voorafgaand onze huisarts op. We kregen een kuur antibiotica en een kuur voor bacteriële diarree mee, zowel voor ons als voor onze kinderen. Waarschijnlijk hebben we deze nooit nodig, maar het geeft toch een veilig gevoel, om bijvoorbeeld bij hele hoge koorts al te kunnen starten met antibiotica, terwijl we op weg gaan naar de bewoonde wereld.

Goed voorbereid op reis: reisvaccinaties en veiligheidsmaatregelen

Het is altijd goed om vooraf op te zoeken of er bepaalde vaccinaties worden geadviseerd. Dit is natuurlijk afhankelijk van je reisbestemming, hoe lang je daar bent en wat je er gaat doen. Wij regelden onze vaccinaties altijd via thuisvaccinatie. Super fijn, omdat een arts deze aan huis komt geven en we niet met de kinderen daarvoor op pad hoefden. Voor verder advies over voordelen, nadelen en risico’s van vaccinaties verwijzen we door naar hun website. Wij zijn tenslotte geen artsen en bovendien moet iedereen voor zichzelf de afweging maken of ze een risico wel of niet acceptabel vinden.

Naast vaccinaties is het goed om andere veiligheidsmaatregelen te nemen. Kun je bijvoorbeeld in een bepaald land veilig het kraanwater drinken? Misschien overweeg je om net als ons je water uit de watertanks van je camper te filteren met een waterfiltersysteem? Is het veilig in een land of zijn er bepaalde zaken waar je rekening moet houden. Veel van dit soort informatie kun je per land vinden op de website van de Rijksoverheid.

Maak afspraken met je kind

Kinderen willen van nature ontdekken dat moet ook! Om een onveilige situatie te voorkomen, wil je misschien wel zelf even een rondje rondom over het terrein lopen om te controleren of er geen gevaarlijke spullen rondslingeren voor je nieuwsgierige peuter. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en de locatie (water, mogelijke gevaarlijke dieren, diepe afgrond) mag een kind verder bij je camper vandaan of juist niet, maak hier samen afspraken over.

veilig op reis met kinderen

Word je kind of jij ziek tijdens een reis: zoek de medische zorg op

Er kan altijd een situatie ontstaan die je niet helemaal vertrouwd. Zoek dan de altijd de lokale medische zorg op. Deze is overal ter wereld, maar natuurlijk in het ene land beter dan in het ander. We zouden in landen als Afrika en Zuid-Amerika bijvoorbeeld eerder een privékliniek dan een openbaar ziekenhuis opzoeken.
Kijk voor vertrek goed je zorg en reisverzekering na, zodat je ook verzekerd bent voor bijvoorbeeld repatriëring naar Nederland.

Gebruik je al standaard medicijnen? Zorg dan voor een geneesmiddelenpaspoort of een Engelse brief van je huisarts, zodat je bij een ziekenhuisbezoek duidelijk kunt laten zien welke medicijnen je gebruikt.

Ga je voor een langere tijd met je kinderen reizen? Plan je reguliere zorg goed vooruit. Een tandarts bezoek kun je combineren met een bezoek aan Nederland of doe je liever in het ene land dan in het andere. Regel vooraf medicijnvoorraden om gedoe in een ander land te voorkomen. 

Wat als er tijdens je reis met je kinderen iets gebeurd en je geen telefonisch bereik hebt?

garmin inreach mini 2

Tijdens onze rondreis in Europa hebben we maar heel incidenteel geen bereik gehad. Wel hadden we regelmatig geen internetbereik, maar dat verhinderd natuurlijk niet om hulpinstanties te bellen bij een noodgeval. Tijdens onze overlandreis die we in juli 2022 zijn gestart is telefonisch bereik absoluut niet vanzelfsprekend. In Canada en de Verenigde Staten zijn grote delen van het land niet gedekt door een provider. Dit vonden we op verschillende fronten geen prettig en veilig idee. Voor onze kinderen, onszelf, maar ook in geval van pech met de camper zouden we dan geen contact met de bewoonde wereld kunnen leggen. Zeker omdat we juist de afgelegen plekjes willen opzoeken, besloten we een Garmin inreach mini 2 aan te schaffen, een satelliet-communicator. We sloten voor €14,99 (tarief 2022) het ‘veiligheid’ abonnement af. We kunnen daarmee onbeperkt interactieve SOS-berichten naar de GEOS verzenden, een 24/7 wereldwijd bewaking centrum. Zij kunnen vervolgens je toestel tracken en hulpdiensten in je omgeving alarmeren. Verder kunnen we 10 sms-berichten per maand verzenden, weersvoorspellingen opvragen en onze locatie doorsturen. Dit allemaal maar beperkt en vervolgens betaald, maar dat is prima voor ons. Het gaat ons vooral om in een noodgeval hulp te kunnen inschakelen. De Garmin Inreach Mini 2 kan helaas niet bellen. Dit zou wel kunnen met de Iridium 9575 of een vergelijkbaar toestel, maar zowel het toestel als de maandelijkse kosten zijn veel hoger.

Wij hopen dat je met deze informatie met een veilig gevoel kunt beginnen aan jullie gave reis!

 

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee.
Een lange autorit met kinderen - de handigste tips.
De handigste tips voor wandelen met kinderen.

Misschien ook interessant?

Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee
Een lange autorit met kinderen - de handigste tips
De handigste tips voor wandelen met kinderen