Een camper kopen voor je gezin: welke is het meest ideaal?

Een camper kopen voor je gezin: welke is het meest ideaal?

Het ene gezin reist in een omgebouwde bus, het andere gezin in een alkoofcamper en weer een ander met een omgebouwde vrachtwagen. Dat laatste zijn wij dus! Welke afwegingen maakten wij in onze keuze voor het type camper om een lange reis mee te maken? Hopelijk vind je hieronder alle informatie en tips om de meest geschikte camper te kopen voor je gezin!

Waarom is het reizen met een camper en een gezin zo leuk?

Dat antwoord is heel simpel! Je hebt gewoon alles bij de hand! Eten en drinken, je zwemkleren en een toilet. Je slaapt iedere dag in je eigen bed, maar dan steeds weer op een andere plek. Super fijn voor de kinderen ook, hun rijdend huis als vaste basis. Het reizen met een camper zorgt voor een immens gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt, in het tempo dat je wilt. Het is heerlijk om zo veel buiten te leven, ook de kinderen amuseren zich gemakkelijk rondom de camper in hun steeds wisselende achtertuin. Het mag duidelijk zijn dat wij helemaal fan zijn van het reizen met een camper. We besloten zelfs fulltime in onze omgebouwde vrachtwagen te blijven wonen.

Hoe kies je je ideale gezinscamper?

Als je met je gezin in een camper wilt reizen, stel je natuurlijk andere eisen aan een camper dan wanneer je dit als stel zou doen. Wil je voor iedereen een vaste slaapplek? Of vind je het niet erg om iedere dag van je zithoek een bed te maken? Wil je per se een douche en wc in je camper? Met kinderen kan dit heel handig zijn. Is er voldoende zitruimte om bij slecht weer binnen te zitten? Passen er twee autostoeltjes naast elkaar? Zeker als je met kleine kinderen wilt gaan reizen, is dit belangrijk om uit te zoeken. Allemaal aspecten dus om mee te nemen in je keuze voor een camper.

Ook kan de duur van je reis mee spelen in je beslissing. Ga je voor een lange tijd met je gezin in een camper reizen? Dan maak je misschien een andere keuze dan dat je een camper wilt kopen voor een vakantie van 3 of 4 weken.

Als laatste je budget, misschien wel de belangrijkste factor van allemaal. 

Welke soort campers zijn er allemaal? En welke is het meest geschikt voor een gezin?

Als je deze blog aan het lezen bent, hoef ik je vast niet te vertellen dat er verschillende soorten campers zijn. Toch zet ik ze voor de duidelijkheid op een rij met wat voor en nadelen.

Buscamper

buscamperEen buscamper is een compactere camper, met als voordeel dat dat dit soort campers makkelijker zijn in het verkeer, met parkeren en daarnaast zuiniger zijn in brandstofverbruik. De beperkte ruimte aan de andere kant kan met een gezin een uitdaging zijn. Zeker voor een langere camperreis. Het realiseren van vaste slaapplekken voor het hele gezin zal onmogelijk zijn.

Alkoofcamper

alkoofcamperEen alkoofcamper heeft een tweepersoons slaapplek boven het bestuurdersgedeelte en vaak ook achterin een stapelbed of een tweepersoonsbed. De rest van de camper is ook ruim en daarmee zeer geschikt voor gezinnen. Het is natuurlijk wel een groter voertuig dan een buscamper, wat zijn uitdagingen op de weg en met parkeren heeft.

Semi-integraal

semi integraal camperDeze camper is wat strakker gestroomlijnd dan een alkoofcamper, maar heeft nog steeds veel ruimte. Er is vaak niet voor het hele gezin een vast bed. Dus het ombouwen van een zithoek is tot bed is in dit geval een dagelijkse bezigheid.

Integraal camper

Het woon en rijgedeelte is volledig geïntegreerd in deze campers, waardoor er integraal campereen groter woongedeelte ontstaat. Er zijn verschillende indelingen in dit soort campers, het is altijd kijken of dit goed past bij je gezin. Ook integraalcampers, zeker met vaste slaapplekken voor je hele gezin, zijn flinke campers.

Offroad camper

Wil je net als ons ook de asfaltwegen verlaten en naar plekken gaan waar je met een gewone auto niet zo gemakkelijk komt? Dan kom je in een hele andere categorie offroad campervoertuigen. Je kunt met een 4×4 auto en een daktent gaan reizen, al schreven wij dat meteen af. Net als dat een 4×4 pick-up met een woonunit na een serieuze overweging toch afviel. Beiden vonden wij  met een gezin erg krap om voor langere tijd in te wonen. Al zijn er natuurlijk zeker gezinnen die zo reizen. Wij kozen uiteindelijk toch voor het formaat expeditietruck, waar we 4×4 en hoge bodemvrijheid combineerden met fijn woongenot: ieder een vast bed, een ruime zithoek, douche, wc, keuken en zelfs een kleine wasmachine.

Heb je voor het rijden in een camper een ander rijbewijs nodig?

C-rijbewijsHet is goed om te beseffen dat je niet zo maar in iedere camper met je B-rijbewijs mag rijden. Als je voor langere tijd met je gezin gaat reizen en dus ook net wat meer spullen meeneemt dan op een campervakantie zit je al heel snel aan of over de 3500 kilo, de grens van het B-rijbewijs. Dit is goed om mee te nemen in de aanschaf van een camper. Met een C1-rijbewijs heb je alweer meer vrijheid, al moet je er ook goed opletten dat je camper dit gewicht ook aan kan.
Wij haalden uiteindelijk beiden ons C-rijbewijs, het vrachtwagenrijbewijs, voor onze ruime 10-tonner. En hoewel we vaak de opmerking krijgen: met dit voertuig kom je écht overal, ervaren wij ook zeker beperkingen. Met onze lengte van ruim 8 meter en een hoogte van 3,5 meter, zoeken we bewust supermarkten met een grote parkeerplaats op en hebben we ook zeker wel eens bij een te lage tunnel moeten omdraaien. We rijden liever op gravelwegen dan op asfalt, maar voor extreme offroad wegen zijn we snel te groot en vooral ook te hoog. Je huis zou maar omkantelen in een extreem scheve bocht.

Koop je een nieuwe camper of een opknappertje?

Ga je voor een nieuwe camper of koop je een gebruikte camper, waaraan je zelf nog gaat klussen? Of ga je voor iets er tussen in? Het is hoe dan ook belangrijk goed naar de kilometerstand, de aanwezigheid van roest en het bandenprofiel te kijken. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om iemand mee te nemen die er verstand van heeft. De NKC schreef een uitgebreid artikel, een handige checklist over waar je moet letten bij de aanschaf van een camper.

Welke camper koop je voor je gezin?

De keuze voor je ideale camper hangt dus volledig af van je wensen en aan je eisen, waarbij je meestal hier en daar toch een compromis moet maken. Ga zeker eens naar een bedrijf die campers verkoopt om de ruimte in een camper te ervaren. Onze belangrijkste aspecten waarop basis wij de keuze hebben gemaakt waren:

Een grote zithoek

Omdat wij van plan waren om voor langere tijd te gaan reizen, vonden we het een fijn idee om bij slecht weer een ruime zithoek te hebben. We kunnen alle vier goed zitten aan tafel, met een laptop, een puzzel of een kleurboek.

Ieder een vast bed met een goed matras

Vaak zie je in campers dat van de zithoek en de bijbehorende kussens een bed wordt gecreëerd. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het slaapcomfort van deze kussens niet te vergelijken zijn met een goed matras en ondersteuning met bijvoorbeeld een lattenbodem of het Froli travel bedsysteem, welke wij onder ons matras hebben liggen.
Ook moet je in dit geval iedere ochtend je bed weer ombouwen naar een zithoek, waarbij ook al het beddengoed weer opgeborgen moet worden. Dit alles is voor een 4 weekse vakantie prima, maar voor een langere reis kozen wij toch voor een vast bed met een goed matras voor ons allemaal.

Hoge bodemvrijheid

Zelf hebben wij niet eens overwogen om een ander type camper dan een offroad camper te kopen. Wij reizen graag naar afgelegen en minder bezochte gebieden, waar een auto met hoge bodemvrijheid en bij voorkeur 4×4 een must is. 

Grote koelkast en eigen sanitair

Een eigen douche en toilet was een must in onze camper. We wilden graag een droogtoilet, zodat we niet iedere paar dagen onze toilet hoeven te legen. Ook was een flinke koelkast en diepvries een grote wens, zodat een supermarktbezoek niet iedere 3 dagen nodig is. 

 

Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel wat handvaten gekregen voor het uitzoeken van jouw ideale gezinscamper. Heel veel succes en reisplezier!

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee.
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Misschien ook interessant?

Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee
Site icon