Een lange overlandreis met je gezin: welke off-road camper koop je?

Een lange overlandreis met je gezin: welke off-road camper koop je?

Het ene gezin reist in een omgebouwde bus, het andere gezin in een alkoofcamper en weer een ander met een omgebouwde off-road camper. Dat laatste doen wij! Welke afwegingen maakten wij in onze keuze voor het type camper om een lange reis met kinderen mee te maken? 

Wat is overlanden?

Naast dat we het fantastisch vinden om de indrukwekkendste natuur te bezoeken, zijn we ook enorm enthousiast op de manier waarop. We reizen het liefst naar en door afgelegen plekken, weg van de bewoonde wereld en in de natuur. We mijden campings liever, dan dat we ze opzoeken en willen ook zoveel mogelijk onafhankelijk hierin zijn. Precies zoals Wikipedia het woord ‘overlanden’ definieert; het zelfstandig reizen over land naar afgelegen bestemmingen waar de reis het hoofddoel is. Meestal, maar niet uitsluitend, wordt dit bereikt met gemechaniseerd offroad geschikt vervoer (van fietsen tot vrachtwagens), waarbij kamperen de belangrijkste vorm van accommodatie is, vaak voor langere tijd (maanden tot jaren) en over internationale grenzen heen.

Wat voor soort camperreis heb je voor ogen?

Wil je graag het asfalt verlaten om de minder bezochte en moeilijkere begaanbare plekken te ontdekken? Dan is het handig om een off-road camper te kopen. Vooral de hoge bodem vrijheid en off-road banden maken dat gravelwegen makkelijker te berijden zijn. Vierwielaandrijving is helemaal handig wanneer de weg plotseling slechter is of als je in woestijngebied rijd en kracht vanuit alle vier je wielen nodig is.
Vind je het prima om via asfaltwegen je gewenste plekken te bereiken? Dan heb je een off-road camper niet nodig en is onze blog Een camper kopen voor je gezin: welke is het meest ideaal? misschien interessant.

Hoeveel luxe wil je in je off-road camper?

Als je met je gezin in een off-road camper wilt reizen, stel je natuurlijk andere eisen aan een camper dan wanneer je dit als stel zou doen. Wil je voor iedereen een vaste slaapplek? Of vind je het niet erg om iedere dag van je zithoek een bed te maken?
Wil je per se een douche en wc in je camper? Met kinderen kan dit heel handig zijn.
Is er voldoende zitruimte om bij slecht weer binnen te zitten?
Passen er twee autostoeltjes naast elkaar? Zeker als je met kleine kinderen wilt gaan reizen, is dit belangrijk om uit te zoeken.
Als laatste je budget, misschien wel de belangrijkste factor van allemaal. 

Welke soort off-road campers zijn er allemaal? En welke is het meest geschikt voor een gezin?

Als je deze blog aan het lezen bent, hoef ik je vast niet te vertellen dat er verschillende soorten off-road campers zijn. Toch zet ik ze voor de duidelijkheid op een rij met wat voor en nadelen.

4×4 auto met een daktent

4x4 daktentEen Jeep, Landrover of ander gewenst merk met een daktent erop. Het mag duidelijk zijn dat deze manier van reizen heel basic is. En al zijn er zeker gezinnen die zo de wereld over reizen, zagen wij dat, met destijds onze 1 en 3-jarige dochters, niet zitten. Het voordeel is wel dat je met deze off-road combinatie heel licht en compact bent en je dus ook op wegen kunt rijden waar de volgende voertuigen te groot en/of te zwaar voor zijn.

Pick-up truck met een woonunit

pick-up camperEen pick-up auto met daarop een woonunit. Er zijn varianten waarbij je deze unit er af kunt halen, ook wel afzetunits genoemd, maar er zijn er ook waarbij deze volledig vast er op zit. Het voordeel van deze off-road camper is dat je nog redelijk compact bent in het verkeer. Al ligt, afhankelijk van de compactheid van je camper, je zwaartepunt wel enorm hoog. Zeker als je voor een lange tijd reist en dus zwaar beladen bent, ben je topzwaar met deze combinatie. In de alkoof bevind zich een bed en met de zithoek die je als bed kunt ombouwen, heb je genoeg slaapplaatsen voor je hele gezin.

4×4 buscamper

mercedes sprinter 4x4Een Mercedes sprinter 4×4, Iveco 4×4 en zijn varianten, zijn ook zeer gewild en interessant als off-road campers. Ruimtelijker dan een auto met een daktent of pick-up met een woonunit, maar compacter dan een expeditie voertuig. De bus is niet groot genoeg voor vaste slaapplekken voor het hele gezin. Het ombouwen van de zithoek tot bed is bij deze keuze dan ook een dagelijkse bezigheid. Een douche en wc kan vaak wel.

Expeditie voertuig

expeditie voertuigEen flink formaat op de weg met zijn bijbehorende beperkingen en brandstofverbruik. Maar wel de combinatie van vierwielaandrijving en hoge bodemvrijheid met fijn woongenot: ieder een vast bed, een ruime zithoek, douche, wc, keuken en wanneer gewenst zelfs een kleine wasmachine. Voor dit voertuig hebben wij uiteindelijk gekozen. En hoewel we vaak de opmerking krijgen: met dit voertuig kom je écht overal, ervaren wij ook zeker beperkingen. Met onze lengte van ruim 8 meter en een hoogte van 3,5 meter, zoeken we bewust supermarkten met een grote parkeerplaats op en hebben we ook zeker wel eens bij een te lage tunnel moeten omdraaien. Voor extreme offroad wegen zijn we snel te groot en vooral ook te hoog. Je huis zou maar omkantelen in een extreem scheve bocht. Nu geldt dat ook al snel voor een buscamper en een pick-up met een woonunit.

Heb je voor het rijden in een camper een ander rijbewijs nodig?

C-rijbewijsHet is goed om te beseffen dat je niet zo maar in iedere camper met je B-rijbewijs mag rijden. Als je voor langere tijd met je gezin gaat reizen en dus ook net wat meer spullen meeneemt dan op een campervakantie zit je al heel snel aan of over de 3500 kilo, de grens van het B-rijbewijs. Dit is goed om mee te nemen in de aanschaf van een off-road camper. Met een C1-rijbewijs heb je alweer meer vrijheid, al moet je er ook goed opletten dat je camper dit gewicht ook aan kan.
Wij haalden uiteindelijk beiden ons C-rijbewijs, het vrachtwagenrijbewijs, voor onze ruime 10-tonner.

Welke off-road camper koop je voor je gezin?

De keuze voor je ideale off-road camper hangt dus volledig af van je wensen en aan je eisen, waarbij je hier en daar zeker compromissen moet maken. Onze belangrijkste aspecten waarop basis wij onze keuze hebben gemaakt waren:

Een grote zithoek

Omdat wij van plan waren om voor langere tijd te gaan reizen, vonden we het een fijn idee om bij slecht weer een ruime zithoek te hebben. We kunnen alle vier goed zitten aan tafel, met een laptop, een puzzel of een kleurboek.

Ieder een vast bed met een goed matras

Vaak zie je in campers dat van de zithoek en de bijbehorende kussens een bed wordt gecreëerd. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het slaapcomfort van deze kussens niet te vergelijken zijn met een goed matras en ondersteuning met bijvoorbeeld een lattenbodem of het Froli travel bedsysteem, welke wij onder ons matras hebben liggen.
Ook moet je in dit geval iedere ochtend je bed weer ombouwen naar een zithoek, waarbij ook al het beddengoed weer opgeborgen moet worden. Dit alles is voor een 4 weekse vakantie prima, maar voor een langere reis kozen wij toch voor een vast bed met een goed matras voor ons allemaal.

Een autonoom voertuig

Een expeditie voertuig is een ideaal voertuig om zo autonoom mogelijk onderweg te zijn. Doordat je onder andere meer water, eten, gas en diesel kunt meenemen, kun je langer offgrid staan. Er is meer plek voor zonnepanelen en batterijen. Ook is er ruimte voor een douche en toilet. Wij wilden graag een droogtoilet, zodat we niet iedere paar dagen onze toilet hoeven te legen. Ook was een flinke koelkast en diepvries een grote wens, zodat een supermarktbezoek niet iedere 3 dagen nodig is. 

Waar koop je een off-road camper?

Deze categorie voertuigen zie je niet dagelijks op marktplaats voorbij komen. De off-road campers die te koop staan, zijn veel al niet ingericht op het reizen met kinderen. Er zijn vaak niet genoeg zit en slaapplaatsen. Na een informatief gesprek met Expedition Truck Brokers besloten wij voor een expeditie voertuig te gaan. We hadden geluk dat we vrij snel hierna onze toekomstig huis op wielen op marktplaats voorbij zagen komen. De ruwbouw (aanpassen van de vrachtwagen en plaatsen van een woonunit) was al door Doncamp gedaan. Het verder afbouwen van de vrachtwagen deden we samen.

Maar waar koop je nu een off-road camper? Of waar laat je deze bouwen of verbouwen?
De volgende websites kunnen handig voor je zijn:
Toptrucksveelal nog om te bouwen vrachtwagens
Brandweeropwegnog om te bouwen brandweerwagens
Autotrader
diverse off-road voertuigen
Doncampombouwen voertuig tot off-road campers

 

Heel veel succes met jullie zoektocht naar de ideale off-road camper. En wie weet tot ergens onderweg!

Mocht je nu na het lezen van dit artikel informatie missen of ergens (nog) uitgebreider over willen lezen? Stuur ons gerust een mail of een bericht via social media! We willen graag waardevolle informatie geven en passen het artikel met alle plezier aan.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee.
Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Misschien ook interessant?

Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid
Een (lange) camperreis met kinderen - wat neem je mee
Site icon