Een rondreis door Oost Canada: de mooiste hoogtepunten

Een rondreis door Oost Canada: de mooiste hoogtepunten

In de zomer van 2022 trokken wij met onze eigen camper door Oost Canada. Deze rondreis was een onderdeel van onze 1,5 jaar lange overlandtrip door Noord-Amerika. We reisden door Nova Scotia, Prince Edward Island en New Brunswick en hebben ontzettend genoten van de mooie natuur, idyllische vuurtorens en vissersdorpjes. Hieronder delen we al onze hoogtepunten.

nova scotia de mooiste bezienswaardigheden

Nova Scotia: de mooiste bezienswaardigheden

Nova Scotia, de op een na kleinste provincie van Canada, heeft veel te bieden. Pittoreske vuurtorens, zoals de vuurtoren bij Peggy’s Cove, de charmante vissersdorpjes Mohane Bay en Lunenburg en prachtige stranden die je overal tegenkomt als je de Lighthouse Route rijdt. Vergeet ook zeker niet ergens lekker vis te eten. Vooral kreeft zie je hier overal op het menu staan.

Aan de andere kant van Nova Scotia ligt de Bay of Fundy, met de hoogste getijdenverschillen ter wereld. In Burntcoat Head Park kun je dit indrukwekkende fenomeen heel goed aanschouwen. In een rap tempo kun je het water zien zakken om vervolgende de zeebodem te ontdekken.

Het noorden van Nova Scotia heeft ook een diepe indruk bij ons achter gelaten. Cape Breton Island heeft vele bezienswaardigheden. Rijd de 300 km lange Cabot Trail, waarbij je door ongerepte weidse bossen rijd en vaak ook nog een uitzicht hebt op de oceaan. In het Cape Breton Highland National Park zijn prachtige wandelroutes, vooral de Skyline Trail sprong er voor ons boven uit.

Ook Halifax is een stad om niet over te slaan. Een vrij kleine stad, met minder dan een half miljoen inwoners, maar door zijn ligging, direct aan het water, heeft het genoeg leuke bezienswaardigheden.

Voor uitgebreide informatie over deze mooie provincie, lees onze blog: Nova Scotia: de mooiste bezienswaardigheden

De leukste dingen om te doen op Prince Edward Island

Prince Edward Island: de leukste dingen om te doen

Bezoek zeker ook Prince Edward Island, de kleinste provincie van Canada. Je komt er over de 13 kilometer lange Confederation Bridge of met de 75 minuten durende ferry. 

Prince Edward Island, ook wel PEI genoemd, heeft drie verschillende Coastal Drives. De Points East Coastal Drive, de Central Coastal Drive en de North Cape Coastal Drive.

De Points East Coastal Drive heeft een mooie kustlijn met talloze strandjes. Ook zijn er vuurtorens in overvloed. Bezoek zeker de Greenwich Dunes, welke een onderdeel is van het Prince Edward Island National Park met zijn mooie duinen en witte zandstranden.

De Central Coastal Drive is ook prachtig. Het strand bij Cavenish schijnt heel prachtig te zijn, maar ook heel toeristisch, de reden dat we het oversloegen. Ons hoogtepunt van de route was Cape Tryron Lighthouse en Thundercove Beach.

De North Cape Coastal Drive is minder toeristisch. Het is er uitgestrekter en minder bewoond. 

Al onze tips over Prince Edward Island, lees je in onze blog: de leukste dingen om te doen op Prince Edward Island.

De leukste bezienswaardigheden van New Brunswick

De leukste hoogtepunten van New Brunswick

New Brunswick, en vooral zijn ligging aan de Bay of Fundy, heeft ons het meest verrast. Wij raakten gefascineerd door de extreme getijdenverschillen die je op verschillende plekken kunt bewonderen.

Hopewell Rocks is er een die je zeker niet mag overslaan. Nadat je het water in een rap tempo hebt zien zakken, kun je over de zeebodem, naar de door moeder natuur uitgeslepen rotsen lopen.

In Alma liggen de boten bij eb zelfs in de modder en bij de St. Martin Sea Caves kun je een bij eb toegankelijke grot, bij vloed zien vollopen.

In Saint John kun je de indrukwekkende Reversing Falls zien. Een uniek fenomeen dat ontstaat door de botsing van het water in de Bay of Fundy en de Saint John River.

Wil je walvissen zien? Vanuit St. Andrews gaan er verschillende excursies op zoek naar deze machtige grote zeedieren.

Wil je alles weten over de hoogtepunten van New Brunswick? We schreven er een uitgebreide blog over: de leukste bezienswaardigheden van New Brunswick

Hoe veel tijd heb je nodig voor een rondreis door Oost Canada?

Dit is uiteraard afhankelijk van je gewenste reistempo. Vergis je vooral niet in de afstanden. Deze meest bezochte provincies van Oost Canada lijken op de kaart, maar zo klein, maar de onderlinge afstanden liegen er niet om. Dit rondje is goed te doen in 3 weken. Maar wellicht is het nog leuker om op Montreal of Toronto te vliegen, daar te beginnen en richting Halifax te reizen. Of andersom natuurlijk. Zo hoef je niet alle kilometers weer terug te reizen. Wanneer je Quebec ook nog aan deze rondreis plakt, zouden wij zeker 4 weken adviseren.

Hoe reis je door Oost Canada?

Dit antwoord is heel simpel, met een camper natuurlijk! Uiteraard kun je een auto huren en in hotels of huisjes overnachten, maar een camper geeft je gewoon veel meer vrijheid.

Via Travelhome en Worldwidecampers kun je een camper boeken in Oost Canada. Ook kun je hier al compleet uitgestippelde reizen boeken.

Wij kampeerden vooral in het wild. Al vonden we dit in Oost Canada best een uitdaging. Er is weinig Crownland, wat simpel gezegd betekend, land van iedereen. We stonden vooral op parkeerplekken, bijvoorbeeld aan een strand. Maar zeker in het hoogseizoen, zijn hier ook veel dagtoeristen. Deze plekken zijn prima geschikt als overnachtingsplek, maar minder om je hele hebben en houwen uit te stallen.

Leuke campings om naar toe te gaan zijn de Provincial Park campings. Een stuk goedkoper dan familiecampings en de plekken zijn groter en in de natuur. Wel zijn er minder faciliteiten.

Voor een complete indruk van deze reis, kun je ook onze 17 minuten durende vlog kijken over onze rondreis door oost-canada.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
De leukste dingen om te doen op Prince Edward Island
De leukste bezienswaardigheden van New Brunswick

Misschien ook interessant?

Nova Scotia de mooiste bezienswaardigheden.
De leukste dingen om te doen op Prince Edward Island
De leukste bezienswaardigheden van New Brunswick