De leukste dingen om te doen op Prince Edward Island?

De leukste dingen om te doen op Prince Edward Island?

Prince Edward Island is vernoemd naar Eduard, de hertog van Kent. Duidelijk is er een Britse geschiedenis, want ook de hoofdstad Charlottetown heeft een vernoeming gekregen naar Queen Charlotte. Onze indruk van Prince Edward Island? Lieflijk van binnen, met zijn uitgestrekte velden en landerijen en ruig aan de kust, door de langzaam afbrokkelende rode zandkliffen. Als onderdeel van een 1,5 jaar lange overland reis door Noord-Amerika, trokken wij een ruime week door PEI, zo wordt het eiland in de volksmond genoemd. Al onze tips en hoogtepunten hebben we in dit artikel beschreven.

Leuke weetjes over Prince Edward Island!
  • Wordt in de volksmond afgekort als PEI
  • Is de kleinste provincie van Canada, zowel in grootte als in aantal inwoners
  • PEI is 224 km lang en 6 tot 64 km breed
  • Met 1100 km aan kustlijn, ben je altijd binnen 15 minuten op het strand
  • Van mei tot juni en augstus tot oktober is het kreeften seizoen
  • De Confederation Bridge naar het eiland is de langste brug in Canada
  • Een derde van alle aardappelen in Canada worden hier geteeld
  • De beste reistijd is juni tot en met september

Hoe kom je op Prince Edward Island?

Er zijn twee mogelijkheden om naar Prince Edward Island te gaan. Met de brug of de ferry. De 12,9 km lange Confederation Bridge is de brug die Borden-Carleton (PEI) en Cape Jourimain (New Brunswick) met elkaar verbindt. Ook kun je een 75 minuten durende ferry nemen tussen Wood Islands (PEI) en Caribou (Nova Scotia). 
Het bijzondere is dat je pas betaald als je het eiland af gaat. De brug heeft een ander tarief dan de veerboot, waarbij de laatste uiteraard duurder is. 

Wat te doen tijdens de Points East Coastal Drive?

Points East Coastal Drive heeft een mooie kustlijn met talloze strandjes. Het strand in het Panmure Island Provincal Park, Savage Harbour Beach en het knisperende en zingende zand bij Basin Head Provincial Park zijn maar een greep uit de mooie stranden in het oostelijke deel van PEI. Vuurtorens ook in overvloed, zoals Beach Point Lighthouse, Panmure Island Lighthouse, East Point Lighthouse en Point Prim Lighthouse. Als je in de buurt bent van het Kings Castle Provincial Park stop daar dan zeker. Een gigantische speeltuin in het bos aan de zee. Zowel voor ouders als kinderen heerlijk om in te vertoeven. 

De Greenwich Dunes verdienen volgens ons een aparte benoeming. Mooie duinen en witte zandstranden. Wij hebben het helaas niet op zijn mooist gezien. We bezochten Greenwich dunes, die overigens onderdeel zijn van het Prince Edward Island National Park, tijdens een hittegolf. Na een aantal uurtjes op het prachtige strand te hebben gelegen, besloten we toch nog een wandeling door de duinen te maken. We namen echt de verkeerde route, waardoor we de duinen, maar amper gezien hebben. Tip: wandel dus de Greenwich Dunes Trail en niet de Tlaqatik Trail. Het zal echt een hoogtepunt zijn van je reis op Prince Edward Island.

Wil je nog iets actiefs doen? Je kunt vanuit Georgetown op zeesterrenjacht gaan. 

Panmure Island

De mooiste bezienswaardigheden van de Central Coastal Drive

Ook de Central Coastal Drive heeft verschillende hoogtepunten. Het strand bij Cavenish schijnt heel prachtig te zijn, maar ook heel toeristisch, de reden dat wij het oversloegen. Wel bezochten we het super mooi gelegen Cape Tryron Lighthouse. Een smalle onverharde weg brengt je naar een kleine parkeerplaats bij de vuurtoren. De rode, langzaam afbrokkelende, zandkliffen zijn indrukwekkend om te zien en laten je afvragen hoe lang het duurt dat de vuurtoren wordt opgeslokt door de oceaan. Een paar kilometer verder op ligt het Thundercove beach. Vanaf het strand moet je een stukje door het water lopen om bij de Teapot rock te komen. Een rotsformatie ontstaan door de natuurkrachten: wind en water. Deze mag je echt niet overslaan als je op Prince Edward Island bent! 

Thundercove beach
Teapot rock

De hoogtepunten van de North Cape Coastal Drive

De North Cape Coastal Drive van Prince Edward Island is minder toeristisch. Het is uitgestrekter en minder bewoond dan de rest van het eiland. Wij besloten dit stuk over te slaan door de vele extra kilometers. Maar als bezienswaardigheden stonden de Cedar Dunes, Black Marsch Nature Trail en the Canadian Potato Museum op onze lijst. 

Waar overnachten?

Hotel    HOTEL:  Tyne Valley Country Inn | Mill River Resort

Huisje    HUISJE:  Cottages On PEI

Camping    CAMPING:   Cedar Dunes Provincial Park | Jacques Cartier Provincial Park

Charlottetown: de leukste bezienswaardigheden

De hoofdstad van Prince Edward Island is Charlottetown en heeft tal leuke dingen te zien en te doen. Struin over de Victoria Row, een straat vol met historische gebouwen, restaurantjes, cafés en boetiekjes. Bezoek ook zeker de Farmers Market. Deze markt is het hele jaar door op zaterdag geopend en in de zomer ook op woensdagochtend. Lokale boeren, voedselproducenten en ambachtslieden komen bijeen. Bezoekers kunnen hier lokaal gemaakte souvenirs kopen en allerlei soorten voedsel proeven. Vanaf de Farmers Market kun je naar de historische Peake’s Wharf gaan. Hier vind je allemaal leuke winkeltjes en kun je een boottocht boeken langs de kust van het eiland. Stop ook even bij de St. Dunstan’s Basilica, een indrukwekkende basiliek. 

Waar overnachten?

Hotel    HOTEL:   The Harbour House

Huisje    HUISJE:  Royalty Maples Cottages and Motel | Morrows Farm Cottages

Camping    CAMPING:   KOA Charlottetown

Andere bezienswaardigheden op Prince Edward Island

Als je het eiland nog grondiger wilt ontdekken, vindt je vast heel veel ideeën op de volgende websites: Pointseast Coastal Drive, Central Coastal Drive en North Cape Coastal Drive.

Als je een rondreis in Nova Scotia gaat maken, dan wil je misschien ook wel Nova Scotia of New Brunswick gaan verkennen? 

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je ons. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Family Everywhere

Wij zijn Pascal, Eefke, Nienke (4) en Karlijn (3). Sinds 2021 wonen en reizen wij in onze omgebouwde brandweerwagen. Het eerste jaar trokken we rond in Europa. En van juli 2022 tot november 2023 gaan wij de mooiste plekjes van Noord-Amerika verkennen. Op deze website vind je al onze tips over het reizen met kinderen, over het bouwen van onze truck en alle informatie over de mooiste plekjes van de wereld.

Misschien ook interessant?
Veilig reizen met kinderen - van EHBO tot telefonische bereikbaarheid.
De leukste bezienswaardigheden van New Brunswick

Misschien ook interessant?

Nova Scotia de mooiste bezienswaardigheden.
De leukste bezienswaardigheden van New Brunswick